You are currently viewing Veronkorotuskierre pitää katkaista

Veronkorotuskierre pitää katkaista

Viime vuoden veronpalautukset ilmestyivät eilen lähes kahden miljoonan suomalaisen tileille. Ajankohta sattui hyvään saumaan, koska koronakevään taannuttama talous tarvitsee kipeästi piristysruisketta.

Vaikka pandemia edelleen jyllää maailmalla, on suomalaisten luottamus omaan talouteensa vahvistunut. Se antaa uskoa siihen, että veronpalautusrahat lähtevät liikkeelle luomaan talouden toimeliaisuutta ja sitä myötä uusia työpaikkoja. Hyvä epidemiatilanne Suomessa sen onneksi sallii.

Samalla kun pidämme edelleen huolta varovaisesta asioinnista ja pidämme muun muassa asialliset turvavälit toisiimme, on tärkeää, että omalla aktiivisuudellamme saamme talouden pyörät pyörimään niin paikallisesti kuin koko kansantaloudenkin mitassa. Siten turvaamme lopulta parhaiten myös jokainen oman toimeentulomme.

Pandemian aiheuttama shokki talouteen on ollut melkoinen, ja työttömyys on pahentunut kestämättömälle tasolle. Kokoomus on tuonut poliittiseen keskusteluun monia asiantilaa parantavia ehdotuksia.

Kokoomus haluaa, että ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille. Tämä on tärkeä oikeudenmukaisuuskysymys. Aivan erityisesti kokoomus haluaa työtä kaikille, ja siksi olemme esittäneet monipuolisesti toimia, joihin hallitus voi halutessaan tarttua uusien työpaikkojen syntymisen mahdollistamiseksi.

Valitettavasti hallituksen jotkin toimet ovat täysin päinvastaisia. Esimerkiksi polttoaineiden veronkorotus leikkaa ostovoimaa juuri nyt, kun tulevaisuuden uskoa pitäisi vahvistaa. Monelle tuli jo viikonloppuna vastaan ikävä yllätys, kun tuttu katevaraus ei enää polttoainepumpulla riittänytkään tankin täyttämiseen. Hallituksen ajama kiristys polttoaineiden verotukseen on tämän vuosituhannen suurin ja osuu kipeimmin alueille, joissa autoa tarvitaan arjessa kaikkein välttämättömimmin.

Vaikka pandemian aiheuttama isku valtiontalouteen on kova, ei sen kurominen umpeen voi tapahtua veronkorotuksilla ja sitä kautta talouden toimeliaisuutta tukahduttamalla, vaan investoimalla ja luomalla edellytyksiä uusille työpaikoille.

Siksi hallituksen tulisi nyt pidättäytyä veronkorotuksista ja keskittyä työllisyystoimiin. Samalla hallituksen pitää myös estää uusien verotuksen tasojen muodostuminen ja kokonaisveroasteen kiristyminen. Pahimmassa tapauksessahan suomalaisilla on kohta kotikunnan- ja valtionverojen lisäksi myös sote-maakunnan ja EU:n kantamat verot taakkanaan. Tällaiseen ei pidä mennä, koska uusi verotuksen taso muodostaa aina aivan ilmeisen vaaran myös verotuksen kiristymisestä.

Sen sijaan mallia voisi hakea muutaman vuoden takaa, kun pääministeri Kataisen ja valtiovarainministeri Urpilaisen johdolla toteutettiin uudistus yhteisöveroon. Veron tasoa laskettiin reippaasti ja siten kiihdytettiin talouden toimeliaisuutta. Kun pyörät lähtivät pyörimään, niin verotuototkin alkoivat kasvaa ripeästi. Nyt samaa dynamiikkaa pitäisi hakea vaikkapa palveluiden arvonlisäveron laskemisella ja kotitalousvähennyksen reippaalla korottamisella.