(ILTASANOMAT 11.3, Iida Hallikainen)
Suomalaiset kotitaloudet saattavat joutua tekemään kalliita energiaremontteja lähivuosina, mikäli Euroopan unionin valmistelema rakennusten energiatehokkuutta koskeva direktiivi (EPBD) menisi läpi sellaisenaan kuin Euroopan komissio kaavailee.
Kiinteistöliiton mukaan tämä tarkoittaisi, että määräaikaan mennessä Suomessa olisi tehtävä energiaremontti noin 1,5 miljoonaan asuntoon.
Komission joulukuussa 2021 tekemän ehdotuksen mukaan nykyisin olemassa olevien asuinrakennusten olisi viimeistään vuoden 2030 alussa oltava energiatehokkuudeltaan vähintään F-luokkaa ja vuonna 2033 vähintään E-luokkaa.
Parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan ehdotus on komission esitystä kunnianhimoisempi, sillä valiokunta velvoittaisi kaikkia rakennuksia saavuttamaan energiatehokkuudessa D-tason vuoteen 2033 mennessä.
– Kokoomus ei voi hyväksyä tällaista sääntelyä. Tämä on täysin epätarkoituksenmukaista. EU on Suomelle valtavan tärkeä, eikä EU:n pitäisi käyttää toimivaltaansa väärin laajentaessaan sitä tämmöisille sektoreille, joissa yhteisestä eurooppalaisesta sääntelystä ei ole mitään hyötyä, vaan päinvastoin haittaa, kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto sanoo.
Autto muistuttaa, että Suomi on pohjoinen ja kylmä maa, jossa energiatehokkuudella on muutenkin erityinen merkitys.
– Suomessa energiaa ei ole koskaan tuhlattu, koska sillä on ihmisille arjen kustannuksia isosti lisäävä vaikutus jo aiemmin.
– Ja että EU-sääntelyn kautta lähdettäisiin vyöryttämään tämmöisiä miljardikustannuksia suomalaisille kotitalouksille, taloyhtiöille ja veronmaksajille, on tämä täysin epätarkoituksenmukaista. Suomen ei pidä tämmöistä hyväksyä. Tämä pitää pystyä estämään.
Auton mukaan Suomen tulevan hallituksen täytyy ottaa sekä tässä että muissa asioissa erityisen aktiivinen ote EU-vaikuttamiseen, jotta tunnistetaan Suomen erityispiirteet ja pystytään valvomaan Suomen ja suomalaisten etua. Hän sanoo, että energiatehokkuuden parantamisen pitää tapahtua järkevällä tavalla.