(Veikko Jarmala, Julkaistu 22.02.2023 VERKKOUUTISET)
Tekijänoikeuslain uudistus uhkaa tehdä ilmaiskanavista kannattamattomia, sanoo kansanedustaja.
Sivistysvaliokunta käsitteli keskiviikkona 22. helmikuuta ensimmäistä kertaa uutta tekijänoikeuslain muutosta, joka nykymuodossaan voi tuoda isoja muutoksia tavallisille televisionkatsojille.
– Huonosti toteutettuna uudistus vaarantaisi maksuttoman tv-tarjonnan, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto.
Nykyisin kulttuurintekijät saavat korvauksen, kun televisiokanavat ostavat ohjelmiston lähetysoikeudet. Lähetysoikeudet kattavat kaikki edelleenlähetystavat (antenni, kaapeli ja laajakaista), operaattoreilta ei veloiteta kaksinkertaista korvausta edelleenlähettämisestä.
Auton mukaan vaarana on, että tekijänoikeuslaki toimeenpannaan väärin, jolloin kaapeliverkon toimijoille tulee maksettavaksi erillinen tekijänoikeusmaksu edelleenlähettämisestä. Kaapeliverkon operaattorit kattavat 60 prosenttia suomalaisista kotitalouksista.
– Tällöin ilmaiskanavien tarjoaminen kotitalouksiin muuttuisi toimijoille kannattamattomaksi, eli Suomen noin 20 ilmaiskanavan näkyminen suurimmalle osalle kotitalouksista vaarantuisi, toteaa Autto.
Tekijänoikeuslain uudistuksen taustalla on on tekijänoikeusjärjestöjen ja televisio-operaattoreiden välillä käytävä vääntö tekijänoikeuskorvauksista. Autto pitää ongelmallisena, että jatkossa antenni ja kaapelilähetyksiä kohdeltaisiin eri tavalla ja ilmaiskanavien näyttämisestä tehtäisiin kannattamatonta.
– Maksuttomalla tv-kanavatarjonnalla on paikkansa suomalaisessa televisiokulttuurissa. Moniäänistä mediaa ei saa tukahduttaa sääntelemällä toimialaa hengiltä, huomauttaa Autto.