”Lapin ääni täytyy saada kunnolla kuuluviin”

Lappi on kehittynyt tällä vuosikymmenellä Suomen maakuntien kärkijoukossa ja mahdollisuudet näyttävät jatkossakin hyviltä. Lappiin täytyy kuitenkin saada paljon nykyistä enemmän työpaikkoja, jotta perheet voivat tänne asettua ja voivat täällä hyvin. Työmahdollisuudet, palveluiden turvaaminen ja muuttotappion kääntäminen muuttovoitoksi ovat Lapin kannalta tulevan vaalikauden tärkeimmät tehtävät. Heikki Autton mukaan mahdollisuudet onnistua ovat hyvät, kun Lapin ääni saadaan kunnolla kuulumaan eduskunnassa.

Vaalikevään korvalla Heikki Autto katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Huhtikuun eduskuntavaalit ovat Autton mukaan tärkeä etappi koko Lapin kannalta.

– Työmahdollisuudet, palveluiden turvaaminen ja muuttotappion kääntäminen muuttovoitoksi ovat Lapin kannalta tulevan vaalikauden tärkeimmät tehtävät, Autto kiteyttää.

Tuleva eduskunta päättää monesta isosta ja Lapin kannalta tärkeästä asiasta. Päätöksentekoon tarvitaan kokemuksen tuomaa varmuutta ja viisasta harkintaa. Autto edusti Lappia kansanedustajana vaalikaudella 2011-2015, joten hän tietää mistä puhuu.

Kokenut päättäjä, nyt 34-vuotias kolmen lapsen isä, nautti jo ensimmäisellä eduskuntakaudellaan vahvaa luottamusta eduskuntaryhmänsä varapuheenjohtajana. Viime vaaleissa Autto sai huikeat 6262 ääntä. Kokoomus jäi kuitenkin Lapissa ilman kansanedustajapaikkaa, vaikka Autton äänimäärä oli koko maan suurin, jolla ei lopulta tullut valituksi eduskuntaan.

Tahto tehdä työtä Lapin puolesta on vain kasvanut

Autton mukaan motivaatio toimia Lapin kansanedustajana on vain vahvistunut viimeisen neljän vuoden aikana.

– Pitkä kokemus päätöksenteossa on kasvattanut kansanedustajan tehtävään ja tiedän, että saan Lapin äänen kuulumaan eduskunnassa. Olen saanut kuluneen vaalikauden aikana kannustusta yli puoluerajojen asettua uudelleen ehdolle, Autto sanoo.

– Lapin kehittyminen osana Suomen menestystä on minulle kaikkein tärkein asia ja haluan sitä kaikin tavoin edistää. Eduskunnan ulkopuolella työ puoluehallituksessa on ollut tärkeä tapa vaikuttaa ja pitää yhteys puoluejohtoon. Olen myös säännöllisesti isännöinyt tärkeimpiä päättäjiä Lapissa. Asioihin täytyy kuitenkin päästä vaikuttamaan päivittäin ja se tilaisuus avautuu vain eduskunnan kautta, Autto tähdentää kansanedustajuuden tärkeyttä.

Onnistuminen eduskuntatyössä on joukkuepeliä

Autto nauttii puolueessaan laajaa luottamusta. Hän toimi Petteri Orpon vaalipäällikkönä vuoden 2016 puheenjohtajavaalissa. Luottamuksesta kenttäväen keskuudessa kertoo puolestaan Autton saama kannatus Turun puoluekokousvalinnoissa kesällä 2018.

– Lapin asioita edistetään parhaiten yli puoluerajojen menevällä yhteistyöllä. Se on aina ollut minulle luonteva tapa toimia, Autto painottaa.

Autto on toiminut 10 vuotta menestyksellisesti Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Jo aiemmin kokemusta on kertynyt Muoniossa kunnanvaltuuston varapuheenjohtajana sekä lukuisissa muissa luottamustehtävissä niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.

Tällä hetkellä hän työskentelee Lapin yliopiston yhteyspäällikkönä.

– Lapin menestymismahdollisuudet riippuvat paljon oppilaitostemme vahvuudesta, jotta maakuntaan riittää nuoria ihmisiä rakentamaan tulevaisuutta. On ollut hienoa saada tehdä työtä lappilaisen korkeakoulutuksen vahvistamiseksi. Tässäkin asiassa ratkaisevat päätökset tehdään lopulta eduskunnassa, joten on välttämätöntä saada Lapin ääni kuuluviin siellä, missä asioista viimekädessä päätetään, Autto tähdentää.

Panostetaan tuleviin sukupolviin

Aika eduskunnan ulkopuolella on ollut onnellista ja perhe on kasvanut: esikoinen Juho on 6-vuotias esikoululainen ja tytöt Aino (3v) ja Elsa (2v) ovat reippaita päiväkoti-ikäisiä. Alle kouluikäisten lasten isänä Autto ymmärtää varhaiskasvatuksen merkityksen yhteiskunnassa.

– Minusta on tärkeää, että eduskunnassa on myös pienten lasten vanhempia. Kun uusi viikko alkaa lasten viemisellä päiväkotiin, pysyvät arjen asiat mielessä päätöksiä tehtäessä. On meidän kaikkien etu, että panostamme lapsiin ja nuoriin, Autto perheenisänä ajattelee.

Heikki Autto ja oikeusministeri Antti Häkkänen ovat päättäjiä ja molemmat myös pienten lasten vanhempia. He haluavat rakentaa Suomesta maailman turvallisimman maan. Lapin asiat tulevat ministereille tutuiksi Autton järjestämillä vierailuilla pohjoiseen.

Heikki Autton motivaatio on korkealla, ja hän on valmis jatkamaan työtä Lapin edustajana. Yhteistyöverkostot ovat valmiina ja Autto nauttii luottamusta yli puoluerajojen.

– Saan paljon kannustusta joka puolelta Lappia. Tällä kertaa kuulemma varmistetaan, että vahva Lapin ääni kuuluu uudessa eduskunnassa, Autto toteaa luottavaisena.