Kokoomus esittää tiistaina julkaistussa eduskuntavaaliohjelmassa kuuden miljardin euron sopeutuksia ensi vaalikauden aikana.
(YLE, Hannu Tikkala, 7.2.)
Kokoomus asettaa Suomelle kovia tavoitteita seuraaville hallituskausille. Puolue lupaa paitsi lopettaa Suomen velkaantumisen vuoteen 2031 mennessä, mutta myös laskea maan kokonaisveroastetta.
– Me haluamme pelastaa suomalainen hyvinvointiyhteiskunnan. Meillä ei ole muuta tavoitetta, puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) sanoi tiedotustilaisuuden alussa.
Kokoomus rahoittaisi veronkevennykset menosäästöin sekä kiristämällä niitä veroja, jotka haittaavat puolueen näkemyksen mukaan vähiten työllisyyden ja talouden kasvua.
Puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtonen (kok.) listasi tiedotustilaisuudessa säästöjen kokoluokkaa.
– Meidän tavoitteena on, että ensi vaalikaudella tehdään kuuden miljardin edestä sopeutuksia. Ja kun työllisyys paranee eri reformien johdosta, joita on esitelty esimerkiksi meidän talouspoliittisessa ohjelmassa, niin pääsemme yhteensä kahdeksan miljardin positiiviseen sopeutukseen, Valtonen sanoi.
Kokoomuksen laskelmien mukaan puolueen keinoilla 100 000 suomalaista työllistyy ensi hallituskaudella. Puolueen pidemmän aikavälin tavoitteena on 80 prosentin työllisyysaste vuoteen 2030 mennessä.
Konkreettisena keinona puolue on esittänyt esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston leikkaamista nykyisestä 400 päivästä 200 päivään.
Valtonen piikitteli tilaisuudessa Sanna Marinin (sd.) hallitusta siitä, että se on varapuheenjohtajan mukaan vain lisännyt menoja eri kriisien takia. Kokoomuksen linja eroaa hänen mukaansa nykyhallituksesta siinä, että lisämenot katetaan säästöinä muualta.
Puolue myös toisti vaaliohjelmassaan vanhan lupauksen, jonka mukaan se keventää työnverotusta kaikissa tuloluokissa. Puolue aikoo rahoittaa tuloveron kevennykset kiristämällä päästöjen ja kulutuksen verotusta.
Kokoomus rakentaisi lisää ydinvoimaa
Kokoomus lupaa vaaliohjelmassaan tehdä Suomesta puhtaan energian suurvallan. Tämä tarkoittaa investointeja paitsi uusiutuvaan sähköön ja vetytalouteen mutta myös ydinvoimaan.
– Tuulivoimasta tulee tärkein sähköntuotannon muoto vuositasolla, mutta ei jättäydytä yksin tuulen varaan. Me näemme, mitä se tarkoittaa jo nyt sähkönhinnan suhteen, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi.
Mykkäsen mukaan seuraavan hallituksen tavoitteena pitää olla uuden suuren ydinvoimalan rakentamishankkeen käynnistäminen. Puolue suhtautuu myönteisesti myös pienydinvoiman rakentamiseen.
Kokoomus on valmis laittamaan lisää rahaa Suomen puolustukseen. Lisärahoitus tulee ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Suomi on maksanut Yhdysvalloille uusista hävittäjistä ja Suomen pitää täyttää lupauksensa puolustuksen rahoituksen tasosta Naton jäsenenä.
– Rahoitus laskee nykyisestä 2,4 prosentin bkt-tasosta alle kahden prosentin. Siinä tilanteessa puolueiden laajalla yhteistyöllä ja hallituksen johdolla pitää sitoutua, että kaikki puolueet ovat valmiita kattamaan kahden prosentin bkt-tason, varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoi tilaisuudessa.
Puolustusliitto Nato vaatii, että jäsenmaiden sotilasmenot pitäisi olla vähintään kaksi prosenttia jäsenmaiden bruttokansantuotteesta.
Kokoomus peruisi leikkaukset kela-korvauksiin
Kokoomus peruisi nykyhallituksen leikkaukset niin sanottuihin kela-korvauksiin. Käytännössä hallitus on leikannut valtaosan korvauksista, jotka ovat kohdistuneet yksityisten lääkärien määräämiin tutkimuksiin ja hoitoon.
– Me tulemme perumaan hallituksen kela-korvausten leikkaukset ja päinvastoin tulemme panostamaan siihen, että esimerkiksi palveluseteleitä entistä laajemmin käyttämällä yritykset ja erilaiset yhteisöt otetaan palvelutuotantoon mukaan, kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Autto sanoi.
Kokoomus esittää myös kaksivuotista esiopetusta lapsille ja tavoittelee maksutonta varhaiskasvatusta. Samalla kokoomus pitäisi kiinni suurista raidehankkeista, joilla pyritään lyhentämään matka-aikoja varsinkin suurien kaupunkien välillä.