Kansanedustaja Heikki Autto:”Oletteko valmiita pelastamaan matkailun työpaikkoja?”

Kansanedustaja Heikki Autto:”Oletteko valmiita pelastamaan matkailun työpaikkoja?”

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alojen ahdinkoa. Autton mukaan ministereiden harkitsemattomat puheet ja sekava tiedotus ovat syventäneet ravintoloiden, matkailuyritysten ja tapahtumatoimijoiden kriisiä. Autto sanoi epäonnistuneen viestinnän saaneen aikaan suuren määrän tapahtumien ja matkojen peruutuksia.

”Terveyden turvaaminen on kaikkein tärkeintä, mutta meidän on kyettävä elämään myös pandemia-aikana. Ympäri Suomen on nyt suuri huoli työpaikkojen ja yritysten kohtalosta. Mitä hallitus aikoo tehdä, että nämä matkailu- ja ravintola-alan sekä tapahtuma-alan tuhannet yritykset ja kymmenet tuhannet työpaikat voidaan pelastaa?” Autto kysyi hallitukselta.

Autto jatkoi kysymällä matkailualan toimintaedellytysten parantamisesta. Autton mukaan matkailusta toimeentulonsa saavat ihmiset ovat esittäneet, että hallitus täydentäisi matkailua koskevaa periaatepäätöstä siten, että se mahdollistasi charter- ja ryhmämatkojen toteuttamisen turvallisuudesta tiukasti huolehtien.

Lapin matkailuelinkeinon liitto on esittänyt, että hallituksen matkailun periaatepäätökseen lisättäisiin uusi virke: ”Jos matka kestää yli 72 tuntia, Suomeen tullessa tehty toinen negatiivinen koronatesti mahdollistaa 100 tunnin oleskelun ilman karanteenia.”

”Kysyn hallitukselta, käykö tämä edellä mainittu pieni, mutta ratkaisevan tärkeä lisäys matkailun periaatepäätökseenne? Oletteko valmiita pelastamaan matkailun työpaikkoja?” Autto kysyi.

Autto sai puhemiehenä toimineelta Antti Rinteeltä yhteensä kolme kysymysvuoroa. Kolmannessa kysymyksessään Autto totesi, että hallituksen on käytettävä kaikkia keinoja työpaikkojen turvaamiseksi epidemiatilanteen keskellä. Autto muistutti, että matkailun hankala tilanne voi johtaa siihen, että naapurimaat Ruotsi ja Norja kaappaavat Suomelta kansainvälisiä matkanjärjestäjiä.

”Kotimaista ravintola- ja matkailupalveluiden kysyntää voitaisiin lisätä laskemalla arvonlisäveroja ja laajentamalla sekä kotitalousvähennystä että yritysten edustuskulujen verovähennysoikeutta. Hiihtolomat tulee porrastaa ja kotimaanmatkailun markkinointiponnisteluja tulee tukea. Käyvätkö nämä keinot hallitukselle?” Autto kysyi.

Lisätiedot:

Heikki Autto, puh. 09 432 3018