Heikki Autto: On val­ta­van tär­keää, että Lapin ääni kuuluu edus­kun­nas­sa

Heikki Autto: On val­ta­van tär­keää, että Lapin ääni kuuluu edus­kun­nas­sa

(Lapin Kansa 05.03.2023)

Työpaikat, palveluiden turvaaminen ja muuttotappion kääntäminen muuttovoitoksi ovat Lapin kannalta tulevan vaalikauden tärkeimmät tehtävät samalla kun valtion velkaantuminen taitetaan.

Vaalikevään korvalla Heikki Autto katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Huhtikuun eduskuntavaalit ovat Autton mukaan jälleen tärkeä etappi Lapin kannalta.

Lappi on toipunut koronapandemiasta Suomen maakuntien kärkijoukossa ja pohjoisen mahdollisuudet näyttävät jatkossakin hyviltä, vaikka sota Ukrainassa on tuonut tummia pilviä Euroopan taivaalle.

Heikki Autton mukaan mahdollisuudet onnistua Lapille tärkeiden tavoitteiden edistämisessä ovat hyvät, kun varmistetaan, että Lapin ääni kuuluu vahvana myös mielipidetiedusteluja johtavan ja sitä myötä hyvin mahdollisen pääministeripuolue Kokoomuksen isossa eduskuntaryhmässä.

– Työmahdollisuudet, palveluiden turvaaminen ja väestökehityksen kääntäminen kasvuun ovat Lapin kannalta tulevan vaalikauden tärkeimpiä tehtäviä, Autto kiteyttää.

Tuleva eduskunta päättää monesta isommasta ja pienemmästä, Lapin kannalta konkreettisesta ja tärkeästä asiasta. Päätöksentekoon tarvitaankin kokemuksen tuomaa varmuutta ja viisasta harkintaa. Autto on edustanut Lapin ihmisiä kansanedustajana vaalikaudella 2011–2015 ja jälleen 2019 vaaleista eteenpäin.

Kokenut päättäjä, nyt 38-vuotias neljän lapsen isä, nautti jo ensimmäisellä eduskuntakaudellaan vahvaa luottamusta eduskuntaryhmänsä varapuheenjohtajana. Autto nousi tuolloin Kokoomuksen johtotehtäviin tultuaan valituksi puoluevaltuuston puheenjohtajaksi Porin puoluekokouksessa syksyllä 2020.

– Ministerispekulaatiot tietysti lämmittävät mieltä, mutta ensin täytyy kuitenkin tulla valituksi eduskuntaan, ennen kuin voi sellaiseen erityiseen palvelutehtävään tulla valituksi, Autto toteaa.

Autto tietää mistä puhuu: hän sai vuoden 2015 vaaleissa huikeat 6262 ääntä, mutta Kokoomus jäi kuitenkin tuolloin Lapissa ilman kansanedustajapaikkaa. Autton äänimäärä oli koko maan suurin, jolla ei lopulta tullut valituksi eduskuntaan.

– Täytyy vain luottaa näissä vaaleissa äänestäjien viisaaseen harkintaan, että myös Kokoomuksen isoon eduskuntaryhmään saadaan vahva Lapin ääni mukaan tässä tilanteessa, jossa koko laajasta vaalipiiristä valitaan enää kuusi kansanedustajaa. Olen todella iloinen siitä, että meillä on listallamme erinomainen ehdokasjoukko, joka varmasti nauttii lappilaisten äänestäjien laajaa luottamusta, Autto sanoo.

Lapissa Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat vaaliliitossa, jonka täydelle ehdokaslistalle Kokoomus on asettanut yksitoista ja kristillisdemokraatit kolme ehdokasta.

Tahto tehdä työtä Lapin puolesta on vain kasvanut vuosien saatossa

Autton mukaan motivaatio toimia Lapin kansanedustajana on vain vahvistunut neljän oppositiovuoden aikana.

– Kokemuksen karttuessa ja vastuun lisääntyessä vaikuttaminen helpottuu, ja tuntuu tietysti mukavalta saada Lapin ihmisille tärkeät asiat ja näkökulmat eduskunnassa hyvin esiin – jopa oppositiosta käsin, Autto sanoo.

– Lapin kehittyminen osana Suomen menestystä on minulle kaikkein tärkein asia ja haluan sitä kaikin tavoin edistää. Työ puoluejohdossa on ollut mielekästä ja se rooli tietysti nousee arvoon arvaamattomaan, kun Kokoomus tavoittelee nyt pääministeripuolueen asemaa, Autto toteaa.

Autto nauttii puolueessaan laajaa luottamusta, mistä osoituksena hänet valittiin Kalajoen puoluekokouksessa yksimielisesti puoluevaltuuston puheenjohtajaksi.

Antti Häkkänen, Heikki Autto ja Petteri Orpo ovat paitsi työkavereita Kokoomus johdossa myös hyviä ystäviä. Lapin asiat tulevat kansanedustajakollegoille konkreettisesti tutuiksi Autton järjestämillä vierailuilla pohjoiseen.

Onnistuminen eduskuntatyössä on joukkuepeliä

Kuluneella vaalikaudella Heikki Autto on toiminut vastuutehtävissä Lapin kannalta tärkeissä valiokunnissa.

– Vaalikauden alussa toimin eduskuntaryhmämme valiokuntavastaavana maa- ja metsätalousvaliokunnassa, josta minulla oli kokemusta jo ensimmäiseltä eduskuntakaudelta. Se on Lapin kannalta tärkeä valiokunta, jossa käsitellään monia meille hyvin konkreettisesti vaikuttavia asioita.

Koronapandemia toi suomalaiseen yhteiskuntaan paljon muutoksia ja se avasi myös Auttolle uuden mielenkiintoisen työn liikenne- ja viestintävaliokunnassa Kokoomuksen valiokuntavastaavana.

– Lappi on pitkien etäisyyksien maakunta ja meillä erityisesti liikenteellä, logistiikalla sekä tietoliikenteellä on suuri merkitys. On ollut todella motivoivaa päästä työskentelemään näiden teemojen parissa, ja odotan tietysti mielenkiinnolla sitä mahdollisuutta, että Kokoomus olisi mukana muodostamassa seuraavaa hallitusta ja voisin päästä hallitusneuvotteluissa konkreettisesti vaikuttamaan näihin kysymyksiin, Autto suuntaa jo katsetta tulevaan.

– Lapin asioita edistetään parhaiten yli puoluerajojen menevällä yhteistyöllä. Se on aina ollut minulle luonteva tapa toimia, Autto painottaa.

Panostetaan tuleviin sukupolviin

Autto on iloinen siitä, että Kokoomuksen pitkä linja Suomen turvallisuuden vahvana puolustajana on selvästi heijastunut myös mielipidetiedusteluissa puolueen kannatukseen.

– Natoon liittyminen on varmasti nostanut Kokoomuksen kannatusta, mutta uskon, että suomalaiset asettavat myös muissa asioissa toiveensa Kokoomukseen, Autto pohtii.

Autton mielestä tulevan vaalikauden tärkein valtakunnallinen tavoite Suomen turvallisuuden varmistamisen ohella on valtion velkaantumisen taittaminen, jotta hyvinvointiyhteiskunnan palvelut voidaan turvata.

Heikki Autto esitteli Kokoomuksen vaaliohjelmaa tiedostusvälineille Helsingin Ostrobotnialla.

Heikki Autto esitteli Kokoomuksen vaaliohjelmaa tiedostusvälineille Helsingin Ostrobotnialla.

Hyvien hoiva- ja terveyspalveluiden ohella kouluikäisten lasten isänä Autto ymmärtää niin varhaiskasvatuksen kuin peruskoulunkin merkityksen yhteiskunnassa.

– Minusta on tärkeää, että eduskunnassa on myös pienten lasten vanhempia. Kun uusi viikko alkaa lasten viemisellä päiväkotiin, pysyvät arjen asiat mielessä päätöksiä tehtäessä. On meidän kaikkien etu, että panostamme lapsiin ja nuoriin, Autto perheenisänä ajattelee.

Kokoomus korostaa valtakunnallisessa vaaliohjelmassaan koulutukseen panostamista ja näitä teemoja Auttokin aikoo pitää omassa vaalityössään esillä.

Kevään vaaleja kohti Autto suuntaa hyvillä mielin.

– Nyt kun eduskuntakin on jäänyt vaalitauolle, on mukava päästä päivittäin tapaamaan lappilaisia. Aion kiertää kaikissa Lapin kunnissa keskustelemassa tulevan vaalikauden tärkeistä teemoista. Olen saanut pitkin vaalikautta positiivista palautetta aktiivisuudestani joka puolelta, Autto toteaa.