Äänestämällä saadaan Lapin ääni kuuluviin

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Uutiset

Heikki Autto on syntynyt Enontekiöllä Hetassa vuonna 1984. Autto asui Käsivarren kunnassa ensimmäiset seitsemän vuotta. Autton mennessä toiselle luokalle kouluun perhe muutti Muonioon, jossa kouluvuodet vierähtivät nopeasti ja jossa Autto myös aloitti poliittisen uransa toimiessaan kunnanvaltuuston varapuheenjohtajana.

Asepalvelukseen Autto määrättiin Rovaniemelle Lapin ilmatorjuntarykmenttiin, jonne hän päätyi lopulta myös opiskelemaan valmistuen aikanaan hallintotieteiden maisteriksi. Rovaniemelle muuttoon vaikutti keskeisesti vaimo Saara, joka paljasjalkaisena rovaniemeläisenä sai houkuteltua Autton opiskelemaan Lapin yliopistoon.

– Elämäni paras asia on varmasti ollut, että sain jäädä Lappiin, kun vaihdoin paikan Helsingin yliopiston kansantaloustieteestä Lapin yliopiston hallintotieteisiin. Lapissa ihmisen on hyvä olla, Autto toteaa.

Nuoripari asettui Rantavitikalle ja opinnot etenivät ripeästi. Opintojen ohessa Autto kulki Rovaniemen ja Helsingin väliä reissutyöläisenä ensin Kokoomuksen puoluetoimistossa ja myöhemmin Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittisena asiamiehenä.

– Työkokemus sekä valtakunnallisissa edunvalvontatehtävissä että hallituspolitiikan ytimessä ovat antaneet hyvän pohjan toimia itse kansanedustajana, Autto kertoo.

Hääkelloja soitettiin Rovaniemen kirkossa elokuussa 2008 ja samana syksynä kuntavaaleissa Autto valittiin ääniharavana Rovaniemen kaupunginvaltuustoon ja valtuuston puheenjohtajaksi.

Heikin ja Saaran perhe kesällä 2018. Lähes koko ikänsä reissutyötä tehnyt Autto antaa suuren tunnuksen vaimolleen, että kotona on kaikki hyvin ja tärkeimmät asiat elämässä ovat kunnossa.

Keväällä 2009 Autto oli ehdolla Euroopan parlamenttiin, mutta lähes 18 000 äänestäjän tuki ei sillä kertaa vienyt päättäjäksi Brysseliin. Vahvaksi Lapin ääneksi Suomen eduskuntaan Autto valittiin keväällä 2011.

– Pääsin heti ensimmäiselle eduskuntakaudella eduskuntaryhmämme varapuheenjohtaja todellisiin vaikuttamisen paikkoihin ja sitä työtä olisi tietysti tärkeää päästä jatkamaan, Autto toteaa.

Autto on saanut myös tällä kertaa suuren määrän kannustusta ehdokkuudelleen yli puoluerajojen, koska Lapille tärkeiden näkökulmien edistämiseksi on välttämätöntä, että Lappi saa osaavan edustuksen kaikkiin suuriin eduskuntaryhmiin.

Poromies ja arvostettu keskustavaikuttaja Markku Rauhala kuuluu siihen laajaan joukkoon lappilaisia, jotka yli puoluerajojen pitävät tärkeänä Autton valintaa, jotta Lapin ääni kuuluu mahdollisimman vahvasti.